Kako zatrudneti

Koncepcija se zasniva na komplikovanom nizu događaja.
Svakog meseca, hormoni Vase hipofize stimulišu jajnike da oslobode jaje, odnosno da ovuliraju. To se često dešava oko četrnaestog dana menstrualnog ciklusa, mada tačno vreme varira među ženama, ili čak i iz meseca u mesec.

Kada je jaje oslobođeno, ono putuje u jajovod. Ako želite da začnete, sada je vreme. Jaje ima oko 24 sata da se sjedini sa spermom. Pošto čelije sperme mogu da prezive u Vašem reproduktivnom traktu dva ili tri dana, najbolje je imati redovne odnose u danima koji vode do ovulacije.

Ako je jaje oplođeno, putovaće do materice dva do četiri dana kasnije. Tamo će se zakačiti za zid materice. Vi ste trudni! Vaša menstruacija će prestati, jer Vaše telo počinje da izdržava embrion.
Ako jaje nije oplođeno, raspašće se i imaćete narednu menstruaciju, kao i obično.

Saznanje o tome kako deluje ovulacija je jedna stvar. Određivanje vremena kada se ona dešava je nešto drugo. Za mnoge žene, to je kao gađanje pokretne mete.

Koristite Vaš dnevni planer ili drugi jednostavan kalendar da obeležite dan kada Vaša menstruacija počinje svakog meseca. Takođe pratite i vreme trajanja svake menstruacije.

Ako imate redovan ciklus od 28 dana, ovulacija će najverovatnije početi oko 14 dana posle dana kada je počela Vaša poslednja menstruacija.

Ako su Vaši ciklusi neredovni, oduzmite 18 od broja dana Vašeg najkraćeg ciklusa. Kada menstruacija počne, izbrojte unapred toliko dana. Ovo je razumna pretpostavka o tome kada su Vam najplodniji dani.

Mnogi faktori mogu uticati na tačno vreme ovulacije, uključujući bolest, stres i vežbe. Brojanje dana često je neprecizno, naročito za žene, koje imaju neredovne cikluse.

Neposredno pre ovulacije, primetićete pojačan providan, sluzav vaginalni sekret - ako proverite. Ovakav sekret sličan je belancu rovitog jajeta. Posle ovulacije, kada su šanse za začeće male, izlučevina će postati mutna i lepljiva ili će potpuno nestati.
Promene u vaginalnom sekretu često su pouzdan znak predstojeće plodnosti. Jednostavna opservacija je sve što je potrebno, naročito unutar vagine.
Mada, procenjivanje izgleda vaginalnog sekreta može biti donekle subjektivno.

Pratite Vašu bazalnu temperature, a to je temperatura Vašeg tela kada mirujete. Ovulacija može izazvati postepeni porast temperature ili čak nagli skok.

Bićete najplodniji tokom dva do tri dana pre nego što Vam temperatura poraste. Možete nagađati da je počela ovulacija kada malo povišena temperatura ostane ista tri dana ili više.

Koristite oralni termometar da biste pratili svoju bazalnu temperaturu. Probajte sa digitalnom varijantom ili onom koja je specijalno napravljena za merenje bazalne temperature tela. Prosto merite temperaturu svakog jutra, pre nego što ustanete iz kreveta.
Stavite merenja na papir i potražite da li će se pojaviti neka šema.

Probajte sa opremom za konstatovanje ovulacije koja testira Vaš urin, tražeći oscilacije hormona, koje se dešavaju pre ovulacije. Radi pouzdanih rezultata, pratite uputstva na etiketi do poslednje reći.

Ovi pribori mogu da identifikuju najverovatnije vreme ovulacije. Mogu čak dati i signal pre nego što dođe do ovulacije. Kupuju se bez recepta u većini apoteka.

Ovi pribori takođe često vode do ciljanog odnosa - a tajmiranje odnosa tako precizno može da bude uzrok kašnjenja. Testovi takođe mogu biti vrlo skupi.

Kada pokušavate da zatrudnite, evo šta treba da radite, a šta ne:

- Neka Vam odnosi budu redovni. Ako redovno imate odnose dva do tri puta nedeljno, skoro sigurno ćete pogoditi plodni period u nekom trenutku. Za zdrave parove koji žele bebu, ne postoji nešto što se zove "previše seksa". Ali za neke, to je ono što će biti neophodno.

- Imajte odnose jednom dnevno kad se približi vreme ovulacije. To može povećati šanse za začeće. Iako će koncentracija sperme Vašeg partnera pomalo opadati posle svakog odnosa, to smanjenje nije problem za zdravog čoveka.

- Živite zdravo. Održavajte zdravu težinu, redovno vežbajte, hranite se zdravo i držite stres pod kontrolom. Iste zdrave navike dobro će doći i Vama i Vašoj bebi tokom trudnoće.

- Razmislite o planiranju začeća. Vaš doktor može Vam pomoći da povećate šanse za zdravu trudnoću. Ovo planiranje posebno je od pomoći ako Vi ili Vaš partner imate probleme sa zdravljem.

- Uzimajte vitamine. Folna kiselina (vitamin B-9) ima suštinsku ulogu u razvoju deteta.

- Ne pušite! Duvan menja cervikalni sekret, što može sprečiti spermu da stigne do jajeta. Pušenje takođe povećava rizik od spontanog pobačaja i može da liši Vašu bebu kiseonika i hranljivih sastojaka.

- Ne pijte alkohol! Ne dolazi u obzir, ako ste trudni ili planirate da budete.

- Ne uzimajte lekove bez konsultacije sa doktorom! Neki lekovi, čak i oni koji se dobijaju bez recepta, mogu otežati začeće. Drugi mogu biti opasni kada zatrudnite.

0 komentara: