Kako okrečiti (farbati) zidove

Za poćetak izaberite boju. :) Mi ćemo vam samo preneti neka iskustva.
Visoki plafoni su lepi, podsećaju na vreme dvorova i balova, ali ipak narušavaju harmoniju prostorije. Rešenje su svetli zidovi, a tamniji plafon, jer se na taj način visina prostorije optički smanjuje. Ali svakako treba voditi računa da boja plafona ne bude previše tamna, jer bi delovala depresivno.
Ukoliko je reč o niskom plafonu, pravim odabirom boje, možete i taj problem rešiti. Treba odabrati što svetlije boje zidova i plafona, pa će i sama prostorija delovati veća.
Kada su u pitanju dugačke i uske prostorije, čeoni zid treba obojiti nekom tamnom bojom, gde će prostorija izgubiti na dubini i dobiti lepši izgled.

Pre početka krečenja podloga mora biti čista, suva i nanosiva. Tamnom, vlažnom krpom treba prebrisati podlogu. Ako na krpi ostanu bilo kakvi tragovi, potrebno je nanošenje temeljnog sloja. Stari premazi, koji više nisu nanosivi, moraju se odstraniti pomoću četke i velike količine vode.
Ukoliko postoje neravnine, rupe od tipli, kao i pukotine, moraju se popuniti masom za fugovanje i izravnati ili silikonom.

Površine koje se ne kreče treba zaštiti zaštitnom trakom. Ukoliko postoji mogućnost, treba skinuti utičnice i prekidače, jer će ivice biti urednije i neće biti potrebe za lepljivom trakom. Podove treba zaštititi folijom. Zalepićemo i nju zaštitnom trakom kako bi ostala tu tokom čitavog krečenja.
Ukoliko postoje mrlje na zidu, treba ih prekriti specijalnom bojom, ili sredstvom za  prekrivanje mrlja.

Da bi se boja ravnomerno nanosila, treba iscediti višak boje sa valjka pomoću rešetke.
Treba krečiti pri sobnoj temperaturi. Ako su sveže premazane površine izložene promaji, ili je temperatura u prostoriji preniska ili previsoka, može doći do nepravilnosti na obojenim površinama.
Krečenje se počinje od uglova. I to uvek treba započeti od prozora. Za male i teško pristupačne površine treba upotrebiti malu četkicu.

Uvek prvo treba okrečiti plafon, pa preći na zidove. Za krečenje velikih površina koristiti valjak, pošto može da primi najveću količinu boje. Sa valjkom rad uvek treba započeti u sredini.
Smer nanošenja boje na plafon i zidove prvo treba nanositi u vodoravnom smeru, zatim ukoso, a na kraju vertikalno, sa ravnim preklapanjem. To je najbolji način da boja bude ravnomerno raspoređena. 

1 komentara:

Molerski radovi kaže...

Hvala puno na korisnim savetima. Dobro je sto neko ipak želi da podeli svoje znanje sa drugima.