Kako pobediti mamurluk

Opisano stanje svesti poznato je kao „mamurluk“. Proces zapadanja u isto, kao i proces oporavka poznat je verovatno svakom muškarcu, ali ni broj žena upoznat sa njim nije mnogo manji. Postoje brojni saveti kako preživeti „day after“ i svako od nas zna makar jedan. Naša misija ovog puta je da sve te savete okupimo na jednom mestu i u vidu spiska ponudimo budućim posetiocima ove „zone sumraka“. Naravno, najkorisniji je – budite umereni u piću i pijte da bi ste uživali u večeri i društvu, a ne da ih se usled „predoziranja“ sutra ne biste ni sećali. Ipak, šta ako do toga dođe?

Pametno izaberite obrok.
Verovatno ste već i sami shvatili da neki teži, kaloričniji doručak baš ne bi lagano legao na Vaš toksinima izmučen želudac. Zato, zaboravite Vašu svakodnevnu rutinu bogatu proteinima i energijom i odlučite se za malo vitaminske svežine koja će obnoviti organizam pod prvim naletima samoproklinjanja zbog „one jedne čaše više koja Vam nikako nije trebala“. Jedite i pijte često, ali malo kako biste vratili izgubljenu tečnost i hranljive materije. Preporučujemo sok od crvenog grejpfruta koji će aktivirati enzime jetre i ubrzati metabolizam organizma, a samim tim i njegovu detoksikaciju. Nakon toga pojedite i koju šargarepu čiji će retinol omogućiti Vašim plućima da ponovo prodišu i dovesti u organizam svež kiseonik. Kada ste se malo povratili –

Trčite!
Deset minuta brze šetnje ili trčanje otvoriće Vaše disajne puteve i pomoći da se unete hranljive materije lakše apsorbuju. Iako Vam ovo može delovati kao nemoguća misija, obzirom da pre 20 minuta niste mogli ni da stojite – pokušajte. Koncentrišite se na disanje i pokrete brojeći do tri pri svakom udisaju i izdisaju. I glavu gore!

Odolite slatkim iskušenjima.
Sada možete pojesti i neki teži obrok. Međutim, nemojte dozvoliti da Vas privuku prosti šećeri, jer ćete se od njih osećati još gore – i to za nekoliko sati. Potrebno je da uspostavite ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i nezasićenih masti. Idealna proporcija ove tri komponente je 40:30:30. Preporučuju se namirnice poput kikiriki putera, banana jer se lako vare i deluju revitalizirajuće na organizam, a sadrže i bitamin B. Za kraj, izuzetno je preporučljivo poluobrano mleko jer je dokazano da ono za sebe vezuje molekule masnoće i neutrališe ih.

Umorne oči.
Umili ste se, obrijali i osvežili, ali Vaše oči još uvek odaju sinoćnju žurku. Na putu do posla, fakulteta ili kafića gde idete na „jutarnju“ kaficu da sa društvom prizovete sinoćnje uspomene, kupite kapi za oči sa nafazolinom. One će Vašim očima vratiti sjaj i svežinu,a Vašem pogledu bistrinu kao da ste upravo spavali zdravih osam časova, a ne propili isto toliko. Ako Vam i dalje ne bude dobro, uz kafu naručite jedan sok od đumbira koji će smiriti stomak i ublažiti mučninu.. Za sve ostalo pobrinuće se vreme, ali uz prethodno predloženi program ni njemu neće trebati puno. Na Vama ostaje da sledeći put budete pametniji.

0 komentara: