Kako ostaviti cigarete

Pročitajte nekoliko saveta koje morate poštovati a koje će vam pomoći u lakšem odvikavanju od pušenja.
  1. U fazi pripreme sastavite spisak razloga, onih zbog kojih treba da ostavite cigarete i onih razloga zbog kojih pušite. Sačuvajte taj spisak kao podsetnik za kasnije. Razmišljajte o tim razlozima. I nemojte dozvoliti da popustite i povučete makar jedan dim jer ste onda često opet na samom početku (u stvari, moglo bi se reći čak i malo iza startne linije).
  2. Smislite šta ćete sa rukama kada ne budete više držali cigaretu. Dobra zamena je igranje igrica na kompjuteru, poigravanje hemijskom olovkom, kuckanje poruka u mobilnom telefonu itd.
  3. Smanjite korišćenje onih namirnica koje Vas podstiču da zapalite cigaretu (pre svega kafa, alkohol, jaki začini) a umesto njih uz redovne obroke povećajte upotrebu voća i povrća. Nakon obroka umesto da po navici zapalite cigaretu odmah operite zube jer to može umanjiti želju za cigaretom posle obroka na koju ste navikli.
  4. Iako se može desiti da u ovom periodu pripreme realno smanjite broj popušenih cigareta ne dozvolite da se zadržite samo na pripremi za prestanak pušenja jer ćete se uskoro vratiti na staro već precizno odredite koliko će ova priprema trajati ( npr. 10 dana i držite se toga, bez naknadnog produžavanja) a onda... Bacite cigarete! I sklonite negde svoju omiljenu pikslu!
  5. Zaokupite i um i telo nečim drugim, radite nešto korisno ili zanimljivo: čitajte, šetajte, surfujte internetom, svirajte, vežbajte... Naravno, ukoliko ste imali naviku da dok surfujte internetom zapalite cigaretu onda će Vam možda biti lakše da šetate ili slično.
Srećno!

0 komentara: