Kako odabrati gume za automobil

Dobro odabrane gume su preduslov za sigurnost i bezbednost vozača i saputnika. Neispravne gume umanjuju performanse vozila, smanjuju efikasnost kočenja i upravljanja automobilom.Iz tih razloga neophodno je da povedete posebnu brigu o gumama, kako pri kupovini tako i u održavanju.

Izbor guma

Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu, obratite pažnju na indeks opterećenja koji se nalazi u oznaci.
Za vožnju na našim putevima dovoljno je da imate gume sa brzinskim indeksom V, jer svakako nećete voziti brže od 240 kilometara na čas.
Ukoliko nameravate da automobilom putujete u inostranstvo, budite posebno oprezni kada je reč o dubini preostalog dela gazećeg sloja; ako je manja od 1,6 mm, rizikujete da platite kaznu ako vas zaustavi policajac.
U Srbiji je zakonski minimum nešto niži - jedan milimetar. Ipak, imajte na umu da su gume sa dubinom šare od tri milimetara najsigurnije, pa ih zato menjajte čim primetite na indikatoru istrošenosti da je dubina preostalog gazećeg sloja manja, piše "Alo".
Performanse i kvalitet

Ukoliko prelazite do 5.000 km godišnje, vozite po gradu i niste ljubitelj brze vožnje (ne brže od 160 kilometara na čas), biće vam dovoljne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta.
Standardne gume izrađuju se u brzinskim indeksima S, T, H (brendovi "Good Year - Debica", "Bridgestone - Dayton")
Gume visokih performansi izrađuju se u brzinskim indeksima H, V, W (brendovi "Michelin - BF Goodrich", "Bridgestone - Firestone", "Good Year - Fulda")
Gume ultravisokih performansi izrađuju se u brzinskim indeksima W, Z i ZR (premijum brendovi "Michelin", "Bridgestone", "Goodyear", "Pirelli", "Continental", "Dunlop")
Kontrola ispravnosti

Prilikom kontrole ispravnosti guma trebalo bi da obratite posebnu pažnju na sledeće:
- da li su gume izduvane i da li su svi ventili zaštićeni kapicama;
- da li na bočnom zidu guma i njihovom gazećem sloju postoje oštećenja ili deformacije;
- ukoliko su gume na vašem automobilu starije od šest godina, obavezno ih zamenite. Da biste utvrdili starost guma (posebno ukoliko ste kupili polovno vozilo), pogledajte oznaku DOT;
- dva puta mesečno prekontrolišite ventile, jer ako oni ispuštaju vazduh, pritisak u gumama neće biti dobar. Kada menjate gume, obavezno stavite i nove ventile.
Kako da produžite trajanja guma

Redovno proveravajte pritisak, jer razlika u pritisku čini da se gume troše neravnomerno. Pritisak ispod propisanog smanjuje trajnost pneumatika i do 60 odsto, a pritisak iznad propisanog smanjuje vek guma za petinu.
Na svakih 5.000-10.000 pređenih kilometara promenite pozicije guma.
Pumpajte gume azotom, jer je ispuštanje od tri do četiri puta manje u odnosu na gume punjene vazduhom.
Preventiva "zdravlja" guma

Najmanje dva puta mesečno proveravajte da li u gumama postoji odgovarajući pritisak. Ukoliko želite da izmerite pritisak u gumama, činite to samo kada su gume hladne, najmanje sat vremena po završetku vožnje.
Gume napumpajte do vrednosti koje je propisao proizvođač, ali kada polazite na duže putovanje, napumpajte ih za 0,2 bara iznad propisanih vrednosti.
Vodite računa o temperaturi garaže i temperaturi vazduha napolju. Ukoliko se temperatura u garaži i na otvorenom razlikuje za 30 stepeni, pritisak u gumama trebalo bi da bude za 0,3 bara viši.
Takođe, za svakih 10°C razlike u odnosu na garažu i otvoren prostor trebalo bi povećati ili
sniziti pritisak za 0,1 bar. 
Izvor: Mondo

0 komentara: