Kako prebaciti snimak sa DV kamere na DVD

Za početak trebaće vam DV kamera, firewire kartica (IEEE 1394) i DVD rezač u vaš PC. Pored fireware kartice trebaće vam i fireware kabal preko koga možete priključiti DV kameru sa kompjuterom. Nakon što ih priključite, upalite kameru nakon čega će Windows sam prepoznati kameru.
Koristićemo program WinDV za prebacivanje snimka sa DV kamere do kompjutera. Pokrenite program i kliknite na Config.
Ostavite sve kao na drugoj slici.
Namestite gde da vam program sačuva fajlove na Capt. file i konačno možete kliknuti na Capture da krene prebacivanje snimaka u PC. Prebacivanje će trajati dugo, jer za jednu kasetu od 60 minuta, trebaće isto 60 minuta da se prebaci.
Sledeće će nam trebati program koji će DV fajl prebaciti u MPEG2 a to je TMPGEnc.
Izaberite naš PAL sistem ako ste snimili video u 4:3, a ukoliko ste snimili u 16:9 izaberite PAL 16:9.
Ubacite DV fajlove i ostala podešavanja kao na slici.
Stavite rezoluciju 720x576 i ostalo kao na slici kao i da li želite da izlazni fajl bude na dvd od 4.7GB ili na DVD Dl od 8.5GB
Sačuvajte fajlove gde želite i selektujte sve kao na slici da bi dobili odvojene audio i video fajlove, zatim File -> Batch encode. Program će napraviti m2v video fajl i .mp2 audio fajl.
Nakon dobijenog fajla trebaće nam program koji će kreirati DVD folder i fajlove koji će se snimiti na disk. U ovom primeru ćemo koristiti TMPGEnc DVD Author. Pokrenite ga i kliknite na Create new project

Ubacite video fajlove koje ste napravili sa prethodnim programom a to su m2v video fajl i .mp2 audio fajl.
Pojaviće vam se meni kao na donjoj slici, gde možete ubaciti čaptere za izbor scena.


U mom slučaju izabraću da se automatski izaberu na svakih 5 minuta, a možete ih i ručno ubaciti na koliko minuta želite.
Napravite meni za DVD. Ovde možete istraživati razne opcije. Sa leve strane možete ubacivati još fajlova kao i prepravka teksta koji bi želeli da vam stoje. Firstplay action je opcija gde birate šta prvo da vam se pojavi na TV kad ubacite disk u DVD plejer. Možete birati da vam se prvo pokrene meni, da pokrene sve video fajlove ili da pokrene samo jedan video fajl.

Izaberite gde da vam sačuva DVD fajlove koje će biti spremne za snimanje na DVD.

Kako snimiti DVD pogledajte ovde.








0 komentara: